Samstag, 18. Dezember 2010

Vendégségben Akha-falván

Délelött megnéztük Chiang Rait-t, máramit lehet egy ilyen kis városban nézegetni, a watt-ok ugyan olyanok, piacozás már unalmas kicsit. Elmentük a hagyi népek muzeumába, itt sok érdekesség volt a kissebségek mindennapjairól meg az opiumtermesztésröl. Kibuszoztunk a fehér Watt-hoz, ami megér egy utat, hófehér falak csicsák tükrökkel, belüröl meg lárszó betonfelület:))





Délután felmentünk az Akha faluba, egy öreg Pick Up platóján a rizses zsákon, olyan kaptatokon hogy 1-ben alig akart felmászni az auto, beton út csak az neccesebb szakaszokon van, a maradékon hatalmas gödrök. Anna kiszúrt egy srácot akit szerinte ismer Freiburg-ból, én meg látom, hogy magyar felirat van a poloján, kiderült valóban egy iskolába jártak 15 éve és Erdélyi származásu a Péter igy beszél magyarul is. Kicsi a világ:))
Az Akhak Tibetböl vándoroltak el 140 éve,szerintem valami rokonságban vannak velünk magyarokkal, a népzenéjük igen hasonlo, és az egyik srácot Atyú-nak hivják, ami igen közel van szerintem az atyá-hoz. Ez a szállo amit üzemeltetnek 2006-ben Thajföldi turizmusdijjat kapott, egyszerü fa meg bambuszházak 250 Bathtért már van szoba, a nyereség felét aziskolájuknak adják.
A falu a többi hegyi faluval szembe tiszta, nem látni szemetet. Este a tábortüz körül ültünk mi 3-an magyar-németek 2 amerikai, kanadai, osztrák és angol meg fojamatosan jöttek az Akhak,gyerekek felnöttek ismerkedni. Kinálgattak cshilis zöldborsóizü fadarabbal, gitároztak énekeltek nagyon szépen, és nem az az eröltetett dolog volt tényleg i is érdekeltük öket. Közben söröztünk beszélgettünk ki merre megy, jött, sokkakal fogunk Laos-ban talákozni!
Reggeli után ementük a szomszédos vizeséshez, nagyon durva, van vagy 200m melette kis ösvény, csak sajnos 15 fok van igy a fürdözést hanyagoltuk, utána elindultunk a helyiek szerint pofonegyszerü ösvényen a szomszéd falu irányába, hogy a 2 napja megismert thármálforráshou menjünk.
Csak 4-5ször tévedtünk el  dzsungelben, de a táj az fantasztikus volt, na meg a hegyoldal meredek, 2 óra gyalogl´s után jol esett a fürdö, meg a nagy kajálás, utánna meg fájt, hogy vissza kelett kapaszkodnunk1500-m magasra, mázlinkra leintettem egy öreg bácsit aki elvitt minket a járhato ut végéig (egyharmad)
Most meg itt ülök a verandán és a globalizácionak köszönhetöen netezek az Akha faluban a hegyekban.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen